آشنایی با انواع کارت شبکه سرور و تکنولوژی آنها

آشنایی با انواع کارت شبکه

تصور کنید که باید در زمان کوتاهی حجم زیادی دیتا را برای کسب ‌و ‌کارتان انتقال دهید ولی ناگهان سرور شما هنگ می کند و کلی زمان را از دست می دهید!!! برای پیشگیری از این نوع اتفاقات که سرعت را از کار شما می‌گیرد باید قطعات افزودنی مناسب برای سرورتان را بشناسید تا بتوانید اجزای مناسبی را برای آن تهیه کنید مثل کارت شبکه سرور. کارت شبکه چند پورت برای این مشکل راه‌ حل خوبی است چرا که امکان دسترسی به چند پورت و پشتیبانی از پروتکل‌های مختلف را فراهم می‌کند. برای آشنایی با انواع کارت شبکه سرور و همچنین برای بازدهی بیشتر سرورتان توصیه می‌کنیم این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

همچنین بخوانید:آشنایی با قطعات سرور به همراه معرفی قطعات سرور

کارت شبکه چیست؟

کارت شبکه یا Network Interface Card که به اصطلاح NIC هم نامیده می‌شود یک وسیله ارتباطی برای کامپیوتر است که در دو نوع کابلی و بی‌سیم به کامپیوتر اجازه می‌دهد که به شبکه متصل شود. نام‌های دیگر آن Network Card و Network Adapter است که گاهی از آن‌ها هم استفاده می‌شود. این قطعه به صورت کارت است و در شیارهای مادربورد کامپیوتر جا می‌گیرد. در اکثر موارد سیستم‌ها خود دارای کارت شبکه هستند اما در صورت عدم وجود آن‌ها، می‌توان به کامپیوتر اضافه کرد.

این وسیله در سیستم‌های مختلف و برای کار روی شبکه‌های گوناگون از جمله شبکه وای فای، شبکه قابلی و… وسیله‌ای ضروری است. با وجود کارت شبکه سیستم شما قادر خواهد بود به یک شبکه و یا دستگاه دیگر وصل شود. درست است که کارت شبکه برای این اتصالات ضروری است اما برای همه آن‌ها کافی نیست. مثلا اگر بخواهید به اینترنت متصل شوید باید علاوه بر کارت شبکه، مودم نیز داشته باشید. کارت شبکه سرور یک جز اساسی تمام سرورها برای کارکرد درست است. این قطعه امنیت سرور را افزایش می‌دهد، کوئری‌ها را انجام داده، پردازش و تحلیل ساختارهای اینترنتی و رساندن نتایج به مقصد مورد نظر را بر عهده دارد. در ادامه راجع به انواع کارت شبکه سرور و مسائل مربوط به آن بیشتر توضیح می‌دهیم.

کارت شبکه سرور با کارت شبکه کامپیوتر چه تفاوتی دارد؟

دو نوع مختلف از انواع کارت شبکه سرور و کامپیوتر هستند. کار هر دو آن‌ها اتصال سیستم به شبکه و انتقال داده است اما تفاوت کارکرد این دو را در ادامه بیان می‌کنیم. مواردی همچون سرعت انتقال داده، میزان پردازشگر و سی پی یو مصرفی و امنیت و قابلیت اطمینان تفاوت این دو مورد را ایجاد می‌کنند. همان طور که قبلا توضیح داده شد سرور به سرعت‌ بالاتری برای انتقال داده‌ها نیاز دارد و همچنین چندین کامپیوتر را تحت پوشش خود دارد بنابراین کارت شبکه سرور سرعت‌های بالاتری در حد گیگابایت دارد اما کارت شبکه کامپیوتر معمولی سرعت کمتری دارد.

این حجم بالای داده‌ها و اطلاعات جابجا شده که باید به سرعت زیاد منتقل شده و یا پاسخ داده شوند، نیاز به پردازش دارد و هر چه فشار روی پردازشگر سیستم کمتر باشد کارها سرعت بیشتری دارند. در انواع کارت شبکه سرور بار کاری به مقداری از سی پی یو گرفته شده تا سرعت کم نشود در صورتی که در کارت شبکه کامپیوتر به دلیل عدم نیاز این مورد وجود ندارد.

این حجم بالای اطلاعات سرور ممکن است مربوط به یک کسب وکار و مهم باشند و از بین رفتن آن‌ها هزینه و یا ضرر مالی داشته باشد. بنابراین کارت شبکه‌های سرور طبیعتا باید قابلیت اطمینان بهتری در نگهداری داده داشته باشند؛ پس معمولا چند پورته ساخته می‌شوند و داده‌های مختلفی را مدیریت می‌کنند در صورتی که کارت شبکه کامپیوتر این قابلیت را دارا نیست. با توجه به تفاوت‌هایی که گفتیم و قابلیت‌های بیشتر کارت شبکه سرور، قیمت آن به نسبت کارت شبکه کامپیوتر بسیار بالاتر است که این مورد آخرین تفاوت بین این دو است.

انواع کارت شبکه

هر کدام از انواع کارت شبکه سرور دارای ویژگی‌های متفات است و بنابر همین ویژگی‌ها دسته‌بندی می‌شوند:

  1. از نظر نوع اتصال
  2. نوع کاربری
  3. نوع پورت
  4. سرعت
  5. از نظر Bus interface
  6. از نظر نوع سیستم عامل

در ادامه توضیحات تقسیم بندی جزئی‌تر هر دسته را بیان می‌کنیم.

 

انواع کارت شبکه بر اساس نوع اتصال

به‌طور کلی 2 نوع اصلی کارت شبکه داریم: کارت شبکه کابلی و بی‌سیم. کارت شبکه کابلی با کابلی از نوع فیبر نوری یا کابلی از نوع Etherent  به شبکه وصل می‌شود و کارت شبکه بی‌سیم با امواج رادیویی به Access  Point وصل می‌شود، وقتی سیستمی به این نوع بی‌سیم مجهز باشد به راحتی به اینترنت متصل می‌شود.

 

انواع کارت شبکه بر اساس نوع کاربری

از نظر کاربری 2 دسته‌ می‌شوند: کارت شبکه کامپیوتری و کارت شبکه سروری. این دو دسته هر دو وظیفه اتصال سرور سیستم یا لپ تاپ به اینترنت را بر عهده دارند اما کارت شبکه سروری در مقایسه با کارت شبکه کامپیوتری پهنای باند بالاتر و مصرف CPU کمتری دارد و به طبع تاخیر زمانی کمتری دارد پس توان عمل آن بخصوص در محیط‌های سرور مجازی یشتر است. در قسمت‌های پایانی مقاله درباره تفاوت این دو نوع کارت شبکه توضیح بیشتری داده شده است.

 

انواع کارت شبکه بر اساس نوع پورت

انواع کارت شبکه سرور بر اساس نوع پورت 4 نوع هستند: 1.پورت RJ45 که به کابل زوج سیم به هم تابیده مثل CAT5 و CAT6 وصل می‌شود، این نوع پورت معمولا به‌ طور استاندارد در طراحی لپ تاپ استفاده می‌شود و می‌توانید آن را در طرفین یا پشت لپ تاپ مشاهده کنید، این پورت شبیه پورت تلفن ولی اندکی بزرگتر از آن است. 2. پورت AUI که به کابل کواکسیال کلفت مثل AUI transceiver وصل می‌شود. 3. پورت BNC که به کابل کواکسیال نازک مثل کابل BNC متصل می‌شود. 4. پورت نوری که به کابل Transciver  وصل می‌شود.

 

انواع کارت شبکه بر اساس سرعت

سرعت‌های Mbps10 وMpbs100 و Mpbs adaptive 100/10 در کارت شبکه 10g و کارت شبکه‌های برای مصرف خانگی یا دفاتر کوچک مناسب هستند، سرعت 1GB در ثانیه برای شبکه گیگابایت و سرعت‌های 10، 25، 40 و 100 برای سرورهای حرفه ای و سازمانی و استفاده درdata center  مناسب هستند.

انواع کارت شبکه بر اساس  Bus Interface

انواع کارت شبکه سرور از این نظر به موارد زیر تقسیم می‌شوند:

  1. ISA: این عبارت مخفف Industry Standard Architecture است. این نوع به دلیل سرعت پایین سال‌ها است که از رده خارج شده است.
  2. PCI: یا Peripheral Component Interconnect که به عنوان جایگزینی برای ISA عرضه شد در ابتدا برای سرورها بود و سپس به کامپیوترهای شخصی هم راه یافت و بعدها توسط مدل‌های بعدی جایگزین شد.
  3. PCI-X: این مورد همان عبارت بالایی است که به انتهای آن کلمه eXtended اضافه شده است. این کارت مدل ارتقا یافته ورژن قبلی است که استانداردی برای سرورها و کامپیوترها شده است.
  4. PCIe: این واژه مخفف عبارت Peripheral Component Interconnect Express است و تازه‌ترین استاندارد برای سرورها و کامپیوترها است. این مورد در پنج مدل متفاوت وجود دارد که هرکدام سرعت‌های مختلفی را پشتیبانی می‌کنند.
  5. USB: این مورد روی سیستم‌های گوناگون استفاده می‌شود و استاندارد باس اکسترنال است. همچنین سه نسخه مختلف با نرخ انتقال داده متفاوت دارد.

 

انواع کارت شبکه بر اساس سیستم عامل

این کارت‌ها از سیستم عامل لینوکس و ویندوز پشتیبانی می‌کنند.

 

کارت شبکه از چه اجزایی تشکیل شده‌اند؟

حال قصد داریم اجزا مختلفی که در انواع کارت شبکه سرور وجود دارند و قطعاتی که کارت شبکه عملکردش را با آن‌ها به انجام می‌رساند بررسی کنیم و در مورد هر یک توضیح مختصری بدهیم.

  • اولین مورد حافظه خارجی کارت شبکه است که جهت ذخیره موقت داده‌ها از آن استفاده می‌شود. داده‌های ذخیره شده در این حافظه در هنگام پردازش ارتباطات استفاده می‌شوند.
  • مورد بعدی کانکتورها است. از کانکتورها برای اتصال فیزیکی کابل و پلاگین با بورد اصلی استفاده می‌شود و معمولا در انواع اترنت بیشتر به کار می‌رود.
  • پردازشگر که شاید بتوان گفت مهم‌ترین جز کارت شبکه است، وظیفه پردازش داده‌های دریافت شده و تغییر فرمت آن‌ها به سیگنال را دارد. نوع و مدل پردازنده کارت شبکه در سرعت و عملکرد آن مهم‌ترین نقش را دارد.
  • باس‌ استاندارد که از طریق آن ارتباط بین سیستم و سرور، با کارت شبکه ایجاد می‌شود و در قسمت پهلویی کارت شبکه جا دارد.
  • Jumper و یا Dual که در سوییچ‌های پکیج قرار داشته و به منظور کنترل ارتباط، با روشن و خاموش کردن از آن استفاده می‌شود.
  • مک آدرس که آدرس اختصاصی و منحصر به فرد هر کارت شبکه است و نام دیگر آن آدرس فیزیکی شبکه است.
  • چراغ‌های LED که وضعیت لحظه‌ای کارت شبکه را نمایش می‌دهند و کاربر را از اتصال شبکه و انتقال داده مطلع می‌کند.
  • براکت که در دو نوع Full Height و Low Height وجود داشته و به کارت شبکه را در جای خود ثابت نگه می‌دارد.

مزایا و معایب این تکنولوژی چیست؟

حال که با انواع کارت شبکه سرور و موارد مربوط به آن آشنا شدید می‌خواهیم سود و زیان‌های استفاده از کارت شبکه را به طور مختصر مرور کنیم. مزایای استفاده از کارت شبکه عبارتند از: سرعت اتصال بالا به اینترنت به صورت گیگابایت بر ثانیه، افزایش امنیت و اطمینان ارتباطات، وجود قابلیت اشتراک گذاری داده‌ها در بین کاربران مشخص شده و همچنین امکان استفاده از دستگاه‌های جانبی مختلف و متنوع که می‌توانند به پورت‌های مختلف کارت شبکه متصل شوند.

معایب استفاده از کارت شبکه عبارتند از: اجتیاج به پیکربندی استاندارد برای کارکرد مناسب به خصوص برای اتصال به تجهیزات حرفه ای مانند سوئیچ های سیسکو، دشوار بودن استفاده از کارت‌های شبکه کابلی و غیر قابل حمل بودن آن و همچنین کمبود نسبی امنیت اطلاعات و داده‌ها.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *